Over Wilmie Geurtjens Utrecht – Sterke verhalen, groen hart.

Tekst, redactie en journalistieke verhalen

Wilmie Geurtjens, journaliste, redactrice en tekstschrijfster in Utrecht. Bijna belachelijk breed geïnteresseerd. Een greep uit de onderwerpen en organisaties waar ik over en voor schrijf of geschreven heb: duurzaamheid, energie, afvalbranche, banken, horloges en klokken, goud en zilverbranche, architectuur, beeldende kunst, het gevangeniswezen, verschillende natuurorganisaties, orthopedagogiek, de liefde.

Ik vertel aansprekende verhalen, vooral in de communicatie van business to business en business to consumer. Altijd in toegankelijke taal.

Tot voor kort was ik ook edelsmid, en een tijdlang partner bij Zinn!g Reclame. Ik noem mij een Duurzamista, als variant op passionista, fashionista, travelista, trashionista en andere ‘-ista’s’ op het internet. Al tientallen jaren ben ik milieubewust (en dus een beetje lachwekkend). Gelukkig heet mijn interesse tegenwoordig duurzaamheid. En ben ik eindelijk salonfähig. Joepie!!

Alleen… het woord duurzaamheid wordt te pas en te onpas gebruikt, en vaak in een weinig vreugdevolle context. Het is iets wat we moeten zijn en doen. Een ernstige plicht. Een woord beladen met angst voor klimaatverandering en misschien zelfs het eind van de wereld. Over ons zelf afgeroepen door blinde consumptie.

Nu vind ik blinde consumptie ook heel stom. Dingen kopen, dingen doen waar je niet eens lol in hebt, maar waarvan je denkt dat je het moet willen omdat ‘iedereen’ het nu eenmaal doet. Nog stommer vind ik het als die dingen tot gevolg hebben dat de natuur vervuilt of verdwijnt. Of dat mensen in lagelonenlanden, onder weerzinwekkende arbeidsomstandigheden, het zout in de pap nog niet verdienen.

Gelukkig zie ik steeds meer, vaak jonge, mensen bezig met mooie oplossingen waar je écht blij van wordt. Omdat ze het leven comfortabeler en plezieriger maken, terwijl ze toch minder of niet vervuilen. Soms zelfs lucht, aarde en water schoner maken. Omdat ze gemaakt zijn van hernieuwbare of hergebruikte materialen.  Omdat een heel nieuwe technologie of werkwijze is ontwikkeld. Duurzamer leven kan op ieder gebied: van eten tot kleding, van telefoons tot energie, van reizen tot thuisblijven.

Ik geniet van al die initiatieven en producten. En ik wil er over vertellen. Omdat iedereen die iets bedenkt dat bijdraagt aan een gezondere en plezieriger leefomgeving, aandacht en navolging verdient. Ook wanneer het nog niet volmaakt en uitontwikkeld is. De wereld is vol mensen die het goed met elkaar voor hebben. Daarom ben ik een blije duurzamista.

Update, februari 2019

De laatste jaren is de belangstelling voor een duurzame levensstijl geëxplodeerd. Ieder medium, zowel on- als off line,  bericht over telkens weer nieuwe producten en processen. Ik vind het fantastisch, en heb het gevoel dat mijn werk er wat de bewustmaking van het belang van duurzaamheid even op zit. Nu gaat het om verdieping en voortgang, dus als het even kan bericht ik daar over. Als ik je kan helpen om voor je eigen organisatie boeiende, beklijvende, tot verandering inspirerende verhalen te maken, neem dan vooral contact met me op!

Verder plaats ik nu vooral artikelen over andere onderwerpen, eerder geschreven voor diverse media. Ze gaan over uiteenlopende zaken, van de liefde tot horloges, maar altijd op een manier waar je als lezer(es) een goed gevoel aan over houdt. Ik blijf een blije, en in mijn eigen dagelijks leven natuurlijk nog steeds een duurzamista.

Contact?

Mail naar wilmiegeurtjens@tiscali.nl

of bel 06 1483 5415

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.