‘Ik was te jong voor een verstandshuwelijk’

Jorien (51) en Jasper (50) bleven zo lang mogelijk verstandig. Tot ze het niet langer volhielden.

“Hoe verliefd Jasper en ik ook waren, we wilden geen van beiden onze partner verlaten. Tot geen prijs mijn of zijn kinderen beschadigen of kwijtraken. Want misschien was het wel een bevlieging.

Ik had Jasper nooit als man bekeken. Hij was de vader van een schoolkameraadje van mijn oudste. Blond, een paar kilo te zwaar, altijd ongelooflijk druk. Op een zomeravond bracht ik iets terug dat zijn kind had laten liggen. Hij zette thee. Waar we het over hadden weet ik niet meer zo goed. Maar we bleven praten, vier uur lang, over alles wat we belangrijk vonden. Ik voelde me zo begrepen, zo gekend. Toen ik eindelijk naar huis ging was ik volkomen in de war. Hij had veel te veel indruk gemaakt.

Ik was op dat moment 35 en had drie jonge kinderen. De eerste zwangerschap had zich aangediend juist op het moment dat ik twijfelde aan mijn relatie met Chris, die ik al vanaf mijn studententijd kende. Hij was zo jongensachtig en onbezorgd, bijvoorbeeld als het om geld ging. ‘Alles komt altijd goed’, zei hij dan. Daardoor moest ik steeds de verstandige zijn, de bezorgde, degene die dure aankopen terugdraaide. Maar zijn vaderrol nam hij heel serieus. Hij was en is lief, warm, verzorgend. Voor het tweede kind kozen we heel bewust, de derde kwam snel daarna. We waren gelukkig met de kinderen en elkaars beste vrienden.

Dat maakte mijn schuldgevoel zo groot toen ik verliefd werd op Jasper. Want eigenlijk hadden Chris en ik een heel harmonieuze relatie. Maar ik voelde me zó vast zitten. Ik had de moederrol, was steeds bezig de boel bij elkaar te houden. En ik kreeg last van het niveauverschil. Ik heb een universitaire studie gedaan. Chris had niets afgemaakt, hoewel hij uiteindelijk zijn draai vond in een baan en daar ook in opklom. Ik ben helemaal niet zo’n intellectuele hoogvlieger, maar door Jasper merkte ik hoe ik iemand nodig had die mee kan in mijn manier van denken, van verbanden zien. Bij wie ik me wezenlijk herkend voel.

Toen Jasper en ik voor het eerst gezoend hadden, raakte Chris niet in paniek. ‘Ga maar eens uitzoeken wat er achter zit’, zei hij. Door twee jaar therapie realiseerde ik me dat ik vooral rekening hield met wat anderen nodig hadden. Ik begon meer tijd voor mezelf te nemen en ging weer werken. Jasper ging door een vergelijkbaar proces. Hij is verzorgend en loyaal, gooide alles aan de kant voor zijn gezin. Door therapie werd hij steviger, minder de dienaar van zijn vrouw. In die tijd zagen we elkaar soms maanden niet. Als we elkaar wel spraken was de conclusie steeds: nu niet. We willen geen huwelijken kapotmaken.

Na die twee jaar besloot ik dat ik te jong was voor een verstandshuwelijk. Chris en ik zijn zorgvuldig uit elkaar gegaan en zorgen vanaf dag één fifty-fifty voor de kinderen. Een halfjaar later vertrok Jasper voor een proefscheiding naar een flatje. We gingen koffiedrinken. En toen had ik nieuwe verkering. Eindelijk. Ik was nog even bang dat ik wat wij hadden te mooi had gemaakt. Het was tussen ons zo open, een bijna rauwe eerlijkheid. We hadden immers niks te verliezen. Maar we zijn nu veertien jaar verder en ik ben nog elke dag dankbaar. Bij hem voel ik me opgetild en krachtig. Ik ben nooit alleen.”

https://www.counselpraktijk.nl/tijdelijk-uit-elkaar/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Camille_Claudel

https://uitelkaar.nl/scheiden-en-nu/kinderen?gclid=EAIaIQobChMI5YSCodu04AIVQeR3Ch19PAFPEAAYAiAAEgK85PD_BwE

Dit verhaal verscheen in het AD Magazine van 9 februari 2019

 

2 thoughts on “‘Ik was te jong voor een verstandshuwelijk’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.