De Lelystadse matras

Wanneer je na pakweg tien jaar gebruik trouwhartig je matras meegeeft aan de grofvuildienst, krijgt in je bed liggen stinken een nieuwe betekenis.

Lekker liggen deed je al die tijd op een combinatie van onder andere polyurethaan, latex, vilt, katoen, kokos, kapok en stalen springveren in kunststof zakjes. Bijna niet uit elkaar te halen, al die verschillende materialen. Dus eenmaal uit je bed gaat die matras de afvalverbranding in.

Je kunt je voorstellen wat een ijzingwekkende walm dat oplevert. Nu is dat proces in Nederland gelukkig behoorlijk streng dichtgeregeld. Het afval in de verbrander verandert grotendeels in elektriciteit, en een overdaad aan filters zorgt dat de stinkende gassen worden afgevangen. In andere landen is dat lang niet altijd het geval. En 1,2 miljoen matrassen per jaar, alleen al in Nederland, zijn nog steeds goed voor schier onafzienbare hoeveelheden grondstoffen, die ieder op zich heel nuttig een tweede keer te gebruiken zijn.

Nanne Fioole en Gerrit van Werven bedachten een oplossing. Ze noemden het Retourmatras, en het is een compleet systeem van inzameling tot uit elkaar trekken tot bundelen van nieuwe grondstoffen. Zoals altijd met zulke grootse plannen duurt het een tijd voor ze gerealiseerd zijn. Maar nu staat in Lelystad een brandschone fabriek, die per jaar 400.000 matrassen demonteert en 96% van de grondstoffen opnieuw bruikbaar weet te maken. Zo gaat polyurethaan naar de tapijtindustrie, bedekken vermalen kokosmatten de bodem in paardenbakken en smelt Tata in IJmuiden de springveren om tot vers staal.

De oude matrassen komen van hotels, recreatieparken, ziekenhuizen, matrasfabrikanten, en ook vind je op steeds meer gemeentelijke milieustraten een container voor de afgedankte exemplaren van particulieren. Ik vind dat Fioole en van Werven een standbeeld verdienen. Nog meer nu ook allerlei andere landen interesse hebben in de techniek en dus ook elders op de wereld matrasrecycling de norm wordt.

En ik steek ook graag een veer in de bips van heel veel Nederlanders. Ons krenterige imago ten spijt, betalen ze probleemloos een tientje meer als de leverancier van een nieuwe matras de oude meeneemt en aflevert in Lelystad.

Verantwoord stinken in je bed, dat is pas echt lekker!

www.retourmatras.nl

En: heeft jouw gemeente al een matrascontainer?

2 thoughts on “De Lelystadse matras

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.