Swypen met je hart

Op 10 januari waren de eerste 12.249 Fairphones vanuit een Tilburgs distributiecentrum verzonden naar bestellers. De resterende 12.752 volgen in de loop van de maand.

Fairphones?

In pakweg 1995 wilde geen weldenkend mens gezien worden met een mobiele telefoon. Het was een bespottelijk ding voor foute zakenmannen, nare lieden die wilden patsen en laten zien hoe belangrijk ze waren. De hele dag bereikbaar zijn? Idioot! We hadden thuis telefoons en antwoordapparaten, en we belden wel terug als het nodig was.

Pubers dachten daar anders over. Zodra de prijzen wat zakten en de telefoons kleiner werden omhelsden ze de mobilette, en snakten de hele dag naar iemand die hen zou bellen. Of, een paar jaar later, sms- en. Sinds ook bejaarden en daklozen met een telefoon op zak lopen, die bovendien de hele dag verbonden is met internet, is het duidelijk: niemand wil meer zonder.

Wat nog niet zo lang ook voorzichtig duidelijk wordt, is dat de productie van ons favoriete speeltje zijn nadelige kanten heeft. In smartphones zitten duizenden onderdelen van honderden verschillende materialen. Tin en tantaal bijvoorbeeld, vaak uit open Congolese mijnen. De metalen worden op bijna middeleeuwse wijze gedolven met schoppen en veel mankracht. Hoewel, mankracht? Er werken zelfs zeer jonge kinderen. De winsten komen nauwelijks bij de mijnwerkers terecht, maar gaan naar corporaties, corrupte ambtenaren en oorlogen. En dan zijn smartphones ook nog eens moeilijk te repareren én lastig te recyclen, omdat alle onderdelen zo dicht op en aan elkaar zitten.

In 2010 begon een kleine groep vooral jonge mensen met een bewustwordingscampagne over de echte prijs van smartphones. Daarna deden ze drie jaar lang onderzoek in de hele keten van grondstoffen en productie. In 2013 begonnen ze met de productie van de eerste fairphones te wereld. Het geld kregen ze bijeen doordat 25.000 mensen de telefoon bestelden nog voor hij gemaakt was.

Is die Fairphone nu honderd procent eerlijk en milieuvriendelijk? Nee. De Fairphoners zijn de eersten die het zeggen: zo ver zijn ze nog lang niet. Het aantal zaken dat je moet aanpakken is duizelingwekkend groot, immens gecompliceerd en overschrijdt continenten. Maar daar hebben ze zich niet door laten weerhouden. Ze zijn begonnen waar ze konden: bij de eerste stap. Met bewonderenswaardig geduld en transparantie over alles wat ze doen werken ze aan menswaardige arbeidsomstandigheden, bescherming van het milieu en veilige recycling.

Lees, kijk en bewonder:

http://www.fairphone.com/2013/05/17/three-years-in-the-making-road-to-a-fairer-phone/

2 thoughts on “Swypen met je hart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.