Allemaal lieve mannen

 

..zaten aan witte formica tafels met daarop contactdozen, gereedschapskistjes en koppen koffie. Een al even lieve vrouw had me zojuist verwelkomd en vervolgens gekoppeld aan een van de mannen.

Jeroen heette hij, en hij hielp me om het strijkijzer dat ik had laten vallen en dat sindsdien op vreemde plekken stoomde, weer in elkaar te zetten. Geen moeilijke klus, maar in mijn eentje had ik het niet voor elkaar gekregen. Jeroen deed het helemaal gratis, als vrijwilliger bij het maandelijkse Repair Café in Utrecht-Oost.

Zonder hem was ik heel misschien naar een Turkse of Marokkaanse reparateur gegaan. Die zijn er gelukkig, in mijn voormalige krachtwijk: kleine zaken waarvan de eigenaren nog een handwerk beheersen. Ze doen betaalbare reparaties aan kleding en elektrische apparaten. Maar zij moeten natuurlijk ook ergens van leven, en dit klusje was voor hen denk ik niet lonend geweest. Waarschijnlijker is dat ik het strijkijzer had ingeleverd bij de milieustraat en een nieuw model had aangeschaft.

Jeroen is een van de honderden vrijwilligers met technische handvaardigheid, die op geregelde basis buurtgenoten helpen hun eigendommen te repareren in plaats van weg te gooien. Het gaat niet alleen om apparaten, maar ook om kleding, meubels en fietsen. De nadruk ligt op helpen: degene die een kaduuk eigendom brengt doet zo veel mogelijk zelf. De deskundige springt bij wanneer het nodig is.

Het eerste Repair Café was in 2009 in Amsterdam West. Het idee sloeg zo aan dat er nu al zo’n 275 zijn, in Nederland én daarbuiten, tot in de VS en Brazilië toe. Wat mij ontroert is dat al het werk letterlijk liefdewerk is. Niemand verdient er aan. Maar mensen met vakkennis die snel aan het verdwijnen is kunnen die weer inzetten. Tussen buurtgenoten ontstaan contacten die er anders niet geweest waren. En doordat zoveel meer gerepareerd wordt in plaats van weggegooid, is de afvalberg kleiner en worden grondstoffen bespaard.

Ik ben niet de enige die het een prachtig idee vindt. Sinds dit jaar staat het woord repaircafé  in de Dikke van Dale. Aan elkaar.

https://repaircafe.org/

http://rcu001.repaircafe-utrecht.nl/

 

slider_1_small

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.