Goud voor Piet Snot?

Een druppeltje ecologisch gewonnen goud. Zoveel zat er in de gouden plakken voor de winnaars van het Europese Jeugd Olympisch Festival, afgelopen week in Utrecht. Reden tot juichen, want het is zeker geen druppel op een gloeiende plaat.

Een jaar of drie geleden zette ik met Maja Houtman een Utrechts edelsmedennetwerk op.  Tijdens de eerste bijeenkomst kwam Ernesto Spruyt van Solidaridad vertellen over groen goud. Sommige collega’s dachten toen dat het om een nieuwe legering ging, passend in het rijtje wit-, rood- en roségoud.

Wat is er sinds die tijd al veel veranderd! Anno 2013 heeft iedereen in de goud- en zilverbranche op zijn minst wel eens gehoord van wat nu Goed Goud wordt genoemd. Het is gewonnen zonder honderden hectaren natuur te verwoesten met grof graafwerk. Zonder landbouwgrond en rivieren te vervuilen met onder andere cyaankali. Zonder leefgemeenschappen te ontwrichten. Het gaat nog mondjesmaat, maar je moet ergens beginnen.  Steeds meer mensen zijn bereid zich in te zetten voor groen goud: edelmetaalhandelaren, fabrikanten, edelsmeden en consumenten.

Tot dat alle goud (en zilver) duurzaam gewonnen wordt, stel ik iets anders voor. In kluizen van centrale banken wereldwijd ligt ruim 30 miljoen kilo goud als valutareserve.  Als je weet dat een stevige trouwring maar een gram of vier weegt, kan je je voorstellen wat een hoeveelheid dat is. Het ligt daar als onderpand, om vertrouwen in ons financiële systeem te creëren. Een kwestie van geloof, want op zich kan je goud niet eten of drinken. Net zomin als papiergeld of een creditcard.

Ik zou zeggen: het ligt daar voor Piet Snot. De winning van al dat goud heeft enorme schade aangericht. Kijk voor meer informatie maar eens op de site van Solidaridad.

Daarom stel ik voor dat landen hun economie weer gaan baseren op wat we écht nodig hebben. Niet op economische theorieën en kunstmatige armoe. Ik stel voor om onze economie te baseren op schone landbouwgrond, schoon water, schone energie, schone industrie. Van die dingen waar je van kunt leven.

Breng dat goud op de markt en laat het gebruiken. In apparatuur vanwege zijn geleidende of antibacteriële eigenschappen. En natuurlijk ook in sieraden, die je dan koopt omdat het materiaal mooi is en sterk, en vanwege het ontwerp.  Dan wordt goud écht een verrijking van ons leven. Dan hebben we elke dag reden tot juichen. Joepie!!

 

http://www.opwegnaargoedgoud.nl/

header_vrouwen

5 thoughts on “Goud voor Piet Snot?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.